teisipäev, 5. mai 2015

Karulaugusalat Feta juustu ja röstitud paprikaga

Ka sel aastal õnnestus mul endal Põhjarannikul karulauku korjamas käia. Korjasin korraga kohe suurema koguse, et jätkuks mitmeks toiduks. Karulauk säilib hästi külmkapis, kui on keeratud niiskesse rätikusse (mitte vaid varred, vaid kõik lehed on rätiku sees).

Olen valmistanud karulaugust juba iga-aastaselt kohustuslikku pestot - see on lihtsalt võrratult hea. Kui karulaugupesto segada pastaga, söövad seda toitu väga hea meelega ka lapsed, olgugi, et see on tugevalt küüslaugune. Uus avastus on sel aastal karulauguga määrdejuust, mille valmistasin sõira põhimõttel, aga lasin juustumassil nõrguda vaid õige natuke, lisasin veidi rohkem võid ning sellest valmis ideaalselt kreemjas määrdejuust. Sinna juurde tõin Muhu pagaritest sooja leiba. Appi, kui hea!

Ja loomulikult on meil menüüs erinevad salatid karulauguga. Mulle hakkas meeldima kooslus karulauk, röstitud paprika ja Feta juust. Lisaks karulaugule lisasin salatile ka nurmenukulehti, mida tõin hommikuselt jooksuringilt. Ema on mulle lapsest peale rääkinud, et kevadel tuleb nurmenukulehti süüa, kuna need sisaldavad palju vitamiine. Mäletan end lapsena neid korjamas teel koolist koju. Minu koolitee kulges läbi Toila Oru pargi ning kevadeti oli looduses alati palju avastamist. Kuigi nurmenukulehed on üsna mõrkja maitsega, pistsin ma ka lapsena mõne lehekese suhu ja närisin nina kirtsutades ära. Kui nurmenukulehed aga salatile lisada, ei ole mõrkjat maitset tunda.

Karulaugusalat (3-4-le):
punt karulauku
ca 2 cm pikkuseid nurmenukulehti ja kaunistuseks õisi
3 avokaadot
ca 10 redist
ca 2-3 röstitud paprikat (vaata valmistamisõpetust siit)
10 kirsstomatit
ca 150 g Feta juustu (salat on hea ka sinises pakis Feta juustu sarnase Fitaki juustuga)
värskelt jahvatatud musta pipart

Salatikaste:
3 osa oliiviõli
1 osa sidrunimahla
maitse järgi Dansukkeri suhkruroo siirupit


Haki karulauk peenikesteks ribadeks ning laota taldrikule, lisa ka nurmenukulehed. Viiluta redised, tomatid ja avokaado ning lisa ka need salatile. Tõsta salatile röstitud ja maitsestatud paprikaviilud (retsept siin) ning poolitatud kirsstomatid. Lisa salatile ka Feta juust või sobib ka Feta juustu sarnane soolane lehmapiimast valmistatud Fitaki juust. Jahvata salatile veskist musta pipart. Soola pole tarvis lisada, kuna juust on päris soolane. Kaunista salat nurmenukuõitega.

Pane väikesesse purki oliiviõli, sidrunimahl ja maitseks veidi suhkruroo siirupit ning loksuta salatikaste ühtlaseks ja kalla salatile. Minule meeldib salatikastmetes kasutada maitsete tasakaalustamiseks alati ka midagi magusat. Üks lemmikutest on Dansukkeri suhkruroo siirup, mis on valmistatud demerara suhkrust ning selle vedela konsistentsi tõttu ühtlustub hästi salatikastmega. Suhkruroo siirup on käepärases väikeses pudelis ning seda on mugav kasutada. 

Retsept valmis koostöös Dansukkeriga. Vaata ka teisi retsepte D-kokaraamatust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar