esmaspäev, 28. aprill 2014

Karulaugusalat wakame ja lõhega


Karulauk on igakevadine õnnistus, mis vahetab salatites välja puise Itaalia päritolu rukola. Värskus, terav maitse, vitamiinid – seda olen oodanud. Mulle tundub, et karulaugu küüslaugune maitse on sel aastal eriti tugev.

Kindlasti ei saa ükski kevad mööduda ilma karulaugupestota. Põhiliselt sööme karulauku siiski salatite koostises. Sel aastal avastasin enda jaoks karulaugu ja wakame koosluse. Wakame vetikat kasutatakse Jaapani ning mitme teise Aasia maa köögis. Wakame sisaldab magneesiumi, kaltsiumi, joodi, rauda, vitamiine (A,B, C, D, K). See wakame, mida salatis kasutan, on maitsestatud seesamiga ning on mu maitsemällu sööbinud ühe Jaapani maitsena (müüakse Eestis sügavkülmutatult; nt Jaapani pood MoMo ja Stockmann). See, milliseid koledaid lisaaineid see maitsestatud wakame sisaldab, jätan kirjutamata ja pigistan ka ise silma kinni. Kogused, mida korraga tarbin pole märkimisväärselt suured, et selle pärast muretsema peaks. Wakamed kasutan vahel ka sushi koostises.

Vaja läheb:
karulauku
rediseid
kurki
avokaadot
wakame vetikat
oliiviõli
sidrunimahla
küpsetatud lõhe

Esmalt küpseta lõhe kas ahjus või grillil ning lase sellel jahtuda. Mina küpsetan lõhe teadlikult alati rohkem, kui ühel päeval ära jõuame süüa, kuna ma lausa jumaldan külma lõhet ning söön seda järgmisel päeval salati koostises. Isegi kui salatit pole aega alati teha, maitseb külm lõhe imeliselt hästi ka lihtsalt koos kurgiviiludega. Lõhe mitte üle küpsetada, muutub kuivaks!

Lõika sügavkülmutatud wakame’st paras kogus ning lase sellel toasoojuses sulada. 

Haki salati jaoks karulauk, redised ja kurk. Puhasta ja viiluta avokaado, lisa ka see salatile. Puista salatile wakame. Sega salatikomponendid omavahel läbi. Wakame annab salatile põhilise maitse, mistõttu salatikastet tuleb lisada minimaalselt – vaid veidi soola, oliiviõli ja sidrunimahla. Viimasena lisa salatile küpsetatud ja jahtunud lõhe. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar