teisipäev, 5. märts 2013

Lambalihasupp läätsede ja koriandriga


Lambalihasupiks sain inspiratsiooni Saaremaalt GOspa restoranist. Sel korral veetsime Saaremaal neli päeva ning selle ajaga sai kogu GOspa restorani menüü läbi proovitud. Meile meeldib seal käia eriti just talvisel perioodil, mil pole patt nautida tubaseid tegevusi - lõõgastavad hoolitsused, "kohustuslik" välibasseiniga spaakeskus ja pikad õhtusöögid koos heade sõpradega - see on ideaalne kodumaine talvine puhkus. 

Tundub, et GOspa on kasvanud koos oma (püsi)klientidega - kui algusaastatel seal eriti lastega peresid ei kohanud (ka meil polnud siis veel lapsi), siis nüüdseks on saanud sellest hotellist parim paik, kus lastega koos puhata - suveniiripoekesed on muudetud laste mängutubadeks ja igasse tuppa mahutatakse soovi korral paar lisavoodit. Tunnustust väärib ka restorani lastemenüü, kus domineerivad tervislikud lasteeined.

Ühesõnaga GOspas on alati tõeliselt mõnus - kes veel käinud pole, tasub reis Saaremaale ette võtta. Minu arust vaieldamatu nr 1 spaa Eestis. Väga oluline on seejuures, et ka restoran on spaahotelli kategoorias tasemel - Eesti kontekstis väga hea buffet hommikusöök, á la carte menüüst leiab nii kergeid ja tervislikke lõunatoite kui ka head ja paremat kolmeks käiguks õhtusöögiks. 

Täna tegin ideaalse puljongiga lambalihasuppi, mis väikeste minupoolsete muudatustega jäi meelde ühest GOspa lõunast. Paari aasta eest tegin veel ühte GOspa ainetel kookospiimaga kana-krevetisuppi.


Lambapuljong:
kondiga lambaliha
mugulsibulat 
porru tumerohelised osad
varssellerit
porgandit
musta terapipart
meresoola

Supi jaoks läheb tarvis:
porgandit
sibulat
fenkolit
punaseid läätsesid
kartulit
peale raputamiseks värsket koriandrit

Esmalt keeda puljong - pane lihatükk potti, kata veega ja lase keema tõusta. Kalla ära esimene vahutav vesi ära, pese pott ja lihatükk puhtaks ning pane uuesti lihatükk veega keema. Kui esimene vesi ära valada, ei teki enam keetes puljongi pinnale vahtu ning puljong jääb selgem. Lisa puljongile maitseköögiviljad - sibul, porgand, porru tumerohelised puisemad osad, varssellerit, terapipart ja meresoola.  Jäta puljong madalale kuumusele umbes 3-4 ks tunniks keema (olenevalt lihatüki suurusest). Liha peab hiljem kondi küljest kergesti lahti tulema. Puljongi valmides kurna puljong puhtasse potti. Maitseköögiviljad on endast kõik andnud ning nende maitse on nüüd puljongis, söömiseks need enam ei kõlba. 

Supiks tükelda porgandist õhukesed ja pikad ribad (julienne), sama tükeldus ka fenkolile. Sibul haki peenikeseks. Kuumuta pann ning hauta hakitud köögivilju madalal kuumusel kerges õlis ca 7 minutit. Lase puljong uuesti keema, lisa puljongile tükeldatud kartul ning veidi aja pärast pannil tükeldatud köögiviljad. Ca 5 min enne supi valmimist lisa ka (pestud) punased läätsed (ära läätsi üle keeda, muutuvad liiga pudruseks).

Serveerimisel puista peale värsket koriandrit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar