reede, 22. juuli 2011

Tallelihašašlõkk

Nõmme turu lambalihaputkas jäid silma väga ilusa lihaga talle kintsuliha tükid. Suvel sööme liha praktiliselt vaid grillituna ning ka tallest valmis üks järjekordne šašlõkk. Minu arust olid antud retsepti järgi tehes maitsed väga hästi paigas; Renee oli grillitud tallelihast lausa vaimustuses ja ootab peagi kordust. Sõime tallelihašašlõkki koos noore peedi-rukolasalatiga - ideaalne maitsete kooslus ja imeilus suveõhtu kodu terrassil.

Vaja läheb:
ca 600 g talle kintsuliha
3 küüslauguküünt
1 mugulsibul
2 sl tomatipastat
2 sl palsamiäädikat
4 sl (oliivi)õli
1 tl tumedat muscocvado suhkrut
0,5 tl tšillihelbeid
1 tl meresoola
purustatud musta pipart
peotäis värsket rosmariini ja koriandrit

Minul oli šašlõki valmistamiseks talle kintsuliha kõige ülemine tükk - see on hea ja pehme liha. Lõika talle kintsuliha umbes 2x2 cm tükkideks. Parem on lõigata väikesed tükid, kuna muidu ei küpse läbi ja hakkab pealt kõrbema. Eemalda lihalt rasv ja kelmed ning kasuta šašlõkiks vaid taiseid tükke (tallel küll polegi eriti rasva, kuid lambarasv annab üldiselt ebameeldivat kasukamaitset). Aseta lõigutud lihatükid anumasse, kuhu tuleb ka marinaad (soovitavalt mitte plastmassist nõu). Tükelda mugulsibul ja küüslauk ning aseta lihatükkide vahele, lisa ka tomatipasta, palsamiäädikas, õli, meresool, purustatud must pipar, veidi tšillit, muscovado suhkrut ning hakitud värske rosmariin ja koriander. Sega või mudi marinaad lihatükkide ümber ja vahele ning jäta üheks ööks marineeruma.
Grillimine jäta asjatundja hoolde (mina ise kunagi ei grilli, küll aga valmistan alati toidu grillimiseks ette). Aja marinaadis seisnud liha tihedalt vardasse ja grilli kuumadel sütel ca 15 minutit; vahepeal võib liha õllega kasta.

3 kommentaari:

  1. Toidu valmistamise juures on olulised sadatuhat asja lisaks heale retseptile tuleb süüa teha armastusega s.o. heas tujus sest siis see kandub toude kaudu teistele-armastuse energia kandub toidu kaudu toid nautijaile.

    Seda vast perenaised teavad,et toit tuleb maitsvam kui elektri- ja gaasipliidi asemel kasutada halgudega köetavat tulekoldega pliiti sest tule energia on etem ja annab toidule parema peenenergia.

    Kuid kõige parem peen energeetika on päikesel.
    Grilligem päikese abil!:)
    Perenaised,grillimiseks või supi ja tee keetmiseks tehkem endile ise satelliitantenni taldrekust või mõnest muust kumerast pasukausist või vanast grilli koldest päikeskogujad.Kui satelliidi taldrekut pole käepärast võtta(soomes peaks neid vedelema ehitus prügikastides) siis võite lihtsalt pleki lehe paenutada kumeraks.See kumer värk tuleb katta fooliumiga,parem on selleks kasutada sellist fooliumi mis on paks kui tinapaber sest päikesekoguja pind peab jääma peegelsile.Ma esmalt tegin prooviks õhukese fooliumiga mida ei ajanud sirgeks ja ikka toimis poolpilvise ilmaga.Tavalise köögi potiga sain niipalju,et õhumullid tekkisid poti põhja.Arvatavasti kõikse parem on kasutada matka potte.Selle värgiga saab ka vett soojendada kuis lisada sinna mõned torud-vähendada kütte arveid.

    http://forte.delfi.ee/news/teadus/paikesekook-see-on-kook-kus-muna-praeb-ja-liha-kupsetab-ainult-paike.d?id=49400505

    Küpseta päikese abil talvisel aal.
    Talv on külm ühtemoodi kõikjal:
    http://www.youtube.com/watch?v=sb hP9zrqYFo

    http://www.youtube.com/watch?v=AS fbeO5GJsc

    http://www.solarcooker-at-cantina west.com/solarcookingin_winter .html

    http://www.astralstar.com/solarpa nel.html

    http://www.youtube.com/watch?v=Oe N5ML5E5mQ

    VastaKustuta
  2. Töö on nähtavaks saanud armastus. Kui te töötate vastumeelsusega, siis on parem, kui jätate töö sinnapaika ootate almuseid neilt, kes töötavad armastusega. Sest kui te küpsetate leiba ükskõiksena, küpsetate te kibedat leiba, mis kustutab vaid pool inimeste näljast. Ja kui te vimmaga südames purustate viinamarju, siis nõrgub teie vimmast mürki veinisse. Ja isegi kui te laulate inglitena, ometi laulmist armastamata, jääb teid kuulav inimkõrv kurdiks päeva ja öö häältele./K.Gibran/

    VastaKustuta
  3. Nendele linkidele on lüngad sisse tulnud.Tuleb siis teha copy-paste ja lüngad koomale tõmmata.

    VastaKustuta