esmaspäev, 5. juuli 2010

Rostbiif ja kukeseened salatipadjal

Ilma naljata - mu köögis näitab sisetermomeeter päikeselise ilmaga + 50 kraadi, ükskõik kui palju aknaid ja uksi ma lahti ka ei tee. See on ka üks põhjusi, miks suur osa päevast toituda vaid maasikatest, hernestest ja noortest porganditest (ja seda loomulikult õues). Õhtupoole läheb temperatuur siiski veidi inimlikumaks ning kui süda toorest kraamist juba läigib, võiks teha mõne kiire ja külma salati.

Selleks toiduks sain inspiratsiooni Haapsalu Kuursaalist (külm rostbiif ja seened). Muu mõtlesin ise juurde vastavalt kodus leiduvatele komponentidele. Rostbiifi tegin valmis ühel õhtul ning sõin seda järgmisel päeval külmana. Kuna kasutasin salatis imeõhukesi viile külmast rostbiifist, siis valisin selle tegemiseks veise sisefilee (kondiga ja rasvasemad tükid sobivad rohkem kuuma prae valmistamiseks).

Rostbiif (Roast beef):
veiseliha (nt sise- või välisfilee)
meresoola
musta pipart
rohelist pipart
roseepipart
punt rosmariini
oliiviõli

Purusta kõik piprad uhmris, haki rosmariin peenikeseks, sega maitseained meresoolaga ning puista lõikelauale. Kuivata lihatükk köögipaberiga ning veereta seda lõikelaual maitseainete sees. Kuumuta ahi 200-kraadini. Enne lihatüki ahju panemist kinnita selle mahlad, praadides lihatükki oliiviõlis igalt küljelt vaid mõne hetke. Tõsta lihatükk ahjuplaadile ning lase 200-kraadises ahjus 10 minutit küpseda (minul oli umbes 250-grammine tükk, suurem tükk vajab veidi enam küpsemist). Mässi küpsenud lihatükk fooliumisse ning lase vähemalt 15 minutit lihamahladel rahuneda (mina lasin fooliumis lihal täielikult maha jahtuda). Serveeri rostbiif meelepärase lisandiga õhukeste laastudena kas kuumalt või külmalt. Liha küpsusaste on iga inimese enda valida - 10 minutiga jääb liha seest mõnusalt roosa (küpsetusaste: rare), sobib ideaalselt salatisse.


Salat:
punt rukolat
paar sõrmejämedust porgandit
extra virgin oliiviõli
tumedat palsamiäädikat
meresoola
purustatud musta pipart
kukeseeni (kergelt võiga praetud)
majoneesi (tegin ise)
õhukesi rostbiifi lõike


Prae kukeseeni kergelt võiga, lisa veidi soola ning lase seentel maha jahtuda. Sega jahtunud kukeseened vähese majoneesiga (majoneesi tegin ise, võtsin lihtsalt ühe lusikatäie majoneesi Caesari salati kastmesse minevast osast; vaata õpetust siit). Lõika külmast rostbiifist õhukesed viilud ning keera nende sisse majoneesiga kukeseened. Pane segamiskaussi rukolat ning koori porgandist juurviljakoorijaga peenikesed laastud - nirista peale oliiviõli, veidi balsamicot ja tsipa soola - sega salat läbi ning tõsta taldrikusse. Tõsta salatipadjale kukeseentega täidetud rostbiifi rullid ja purusta peale musta pipart. Mõnus suveeine.

1 kommentaar: