reede, 31. juuli 2009

Punase sõstra plaadikook

Oleme juba mitu päeva elanud täielikus suveidüllis Noarootsis, mina teen õuekontoris tööd, vahepeal käin jooksmas (lootuses, et mõni metsloom mind ära ei söö) või põõsast marju söömas, Reneel on puhkus ja ta võtab vabalt, Anee jookseb mööda õue ringi, kilkab õnnest ja keedab liivakastis õunakisselli... Mõtlen, et maal annab loodus suvel nii palju süüa, oleme toitunud viimased päevad praktiliselt loodusandidest - Renee käib vennapojaga kalal ning varustab meid igapäevaselt haugidega, põõsad on täis marju ning aias ja kasvuhoones kasvab kõike muud söödavat. Viimase osas tahan tänusõnad öelda Renee emale, kes võideldes putukate, muttide ja jänestega, üritab ikka kasvatada puhast ökokraami, kõike seda meie väikse Anni heaks. Olen mõelnud, kas ja millal me ka ise peaks maale kolima, selge on see, et ma oma toidufanatismi juures seda ise ka kunagi kasvatama hakkan, kuid praegu tundub veel natuke vara olevat... Maal on väga tore ajutiselt viibida, aga mul on hetkel veel vaja, et minust oleks tsivilisatsioon 5 minuti autosõidu kaugusel, kui parmesan ja Pajumäe kohupiim otsa lõppevad, muutun juba närviliseks; kunagi mõtlen selle kindlasti ringi...
Õhtuks mõtlesin küpsetada ühe teistsuguse koogi, sellise, mida ma kodus kunagi ei küpseta, kuid mis meenub just lapsepõlvest ning tundus hästi konteksti sobivat. Ma olin väiksena toiduga ülimalt pirtsakas, mäletan, et sünnipäevadel sõin alati vaid paljast leiba ja jõin morssi, ühtegi salatit ega reeglina ka kooki ei söönud. Küll aga meeldis mulle emme küpsetatav plaadikook purukattega, mille vahel käisid erinevad marjad. Praegu on punase sõstra põõsas marju täis ning otsustasin teha seega punase sõstra plaadikoogi.


Põhi (muretainas):
500 g nisujahu
250 g võid
100 g suhkrut
2 muna
50 ml piima

Täidis ja kate:
1 kg punaseid sõstraid
200 g täistera nisujahu
150 g suhkrut
150 g võid


Ootasin, kui Renee ema küla pealt mõned maamunad toob, siis sain tainast valmistama hakata. Lasin toasoojuses võil pehmeneda ning hõõrusin selle suhkruga segamini, lisasin nisujahu, kaks muna ning segasin edasi, pehmenemiseks tuli lisada ka 0,5 dl piima. Segasin muretaina kokku ning panin pooleks tunniks kile sisse külmkappi, ise läksin punaseid sõstraid korjama. Muretaina rullisin kohe küpsetuspaberi peale laiali, kasutades rull all sama toidukilet. Sellest kogusest tainast saab täpselt ühe ahjuplaadi suuruse koogipõhja - eelküpsetasin koogipõhja 200-kraadises ahjus ca 7-8 minutit. Samal ajal valmistasin koogile "purukatte" - hakkisin või, suhkru ja täisterajahu - mass pidi jääma sõmer mitte kreemjas; oluline on kasutada just külma võid. Võtsin koogi ahjus ning laotasin sellele 1 kg punaseid sõstraid, peale raputasin ühtlaselt purukatte. Küpsetasin 200 kraadiga umbes 30-35 minutit ahju keskosas, kuni kate muutus pealt kuldseks. Tuli välja parajalt magus-hapu plaadikook, maitses nii soojalt kui külmalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar