teisipäev, 9. juuni 2009

Rabarberi-maasikakook väikese martsipaniga

Mul tuli mõte küpsetada stuudel rabarberi-maasika-martsipanitäidisega (sellist kooslust nägin Anni Arro kokaraamatus), plaan aga muutus jonnaka taina tõttu, mida kummalisel kombel rullida ei andnud, seetõttu tuli kavva teha muudatused ning olemasolevat tainast kasutada vormi sees koogipõhjana, täidisest polnud ma nõus loobuma. Enne mul struudlitainaga probleeme pole olnud, ei tea, mis sel korral juhtus...

Koogipõhja jaoks läheb vaja:
3 dl nisujahu
1 dl sooja vett
25 g võid
tilk äädikat

Täidis ja kate:
ca 400 g hakitud rabarbereid
1 spl maisitärklist
ca 150 g maasikaid
30 g martsipani
1,25 dl rafineerimata roosuhkrut
0,5 dl sojahelbeid
1 dl kaerahelbeid
ca 40 g purustatud mandleid
40 g võid

Alustasin taina valmistamisega, struudlitaina retsepti võtsin nami-namist. Tegin valmis nii, nagu kästud, panin taina ka pooleks tunniks külmkappi; taina "puhkamise" ajal koorisin ja tükeldasin rabarberid ning hüpitasin neid veidi maisitärklise sses, et mahl küpsedes välja ei voolaks; ka maasikad lõikasin väiksemateks tükkideks. Lisaks sellele suutsin pliidil üles sulatada oma külmkapisahtli - olgu see õpetuseks, et korraga ei saa juttu rääkida ja teha mitut erinevat sööki; vot siis hajubki tähelepanu ja keerad pliidil vale augu sisse... Oh seda ehmatust ja vänget plastmassihaisu, mis levima hakkas; mis siis ikka, kui korjasin mahakukkunud redised kokku ning proovisin pliidilt eemaldada võimalikult palju sulanud plastmassi. Aga uut sahtlit tahaks ikka kusagilt saada. Nii, tagasi teema juurde: tainast külmkapist välja võttes sain kohe aru, et see on päris jäik, katsetasin rullimist; oma kümme minutit nühkisin, kuid laiali läks see minimaalselt. Tainas läks rullides nii suureks, õigemini küll jäi nii väikeseks, et mahutasin selle täpselt ühte ristkülikukujulisse vormi. Küpsetasin tainast ahjus 180 kraadiga ca 7 minutit, võtsin välja ning lisasin hakitud rabarberid ja maasikad, nende vahele peitsin martsipanilaastud (peale neid jätta ei saa, kõrbevad ära) ning puistasin peale poole kattekogusesse minevast suhkrust, seejärel pistsin vormi tagasi ahju. Valmistasin ruttu katte - panin ühte kaussi või, suhkru, soja-ja kaerahelbed ning purustatud mandlid (jätsin erineva suurusega tükid), hakkisin kõik ühtlaseks massiks ning laotasin koogile katteks. Küpsetasin kooki umbes 40 minutit 180 kraadiga. Koogi põhi jäigi veidi jäik, et söömiseks tuli nuga appi võtta; maitse aga oli koos mahlase magushapu sisuga päris hea - eriti hästi aga sobisid koogi peale veel värsked maasikad. Teinekord teeksin sama täidise ja kattega koogi muretainapõhjal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar